top of page

בדיקת CT לב:


בבדיקה ניתן לראות את העורקים הכליליים המספקים דם לשריר הלב.
טרשת העורקים הכליליים היא הסיבה מספר אחת לתמותה בישראל ובעולם המערבי, בגברים ונשים כאחד. זוהי מחלה בה רבדים שומניים מצטברים על דפנות העורקים הכליליים, המספקים דם לשריר הלב, וגורמים להיצרותם ובמקרים מסוימים להתקף לב.

CT  עורקי לב

 בדיקה בלתי פולשנית הידועה גם בכינוי "צינתור וירטואלי" המאפשרת לצלם את העורקים הכליליים ולאבחן או לשלול נוכחות של טרשת והיצרויות בעורקים הכליליים. הבדיקה נמשכת כרבע שעה ומורכבת ממספר צילומים, שכל אחד נמשך מספר שניות בודדות תוך כדי החזקת נשימה, האחרון תוך הזרקה של חומר ניגוד עם יוד. כדי שהבדיקה תצליח, חיוני שיהיה לך קצב לב איטי, 60 פעימות לדקה או פחות. כדי להגיע לקצב לב כזה, בד"כ חייבים לקבל תרופה מסוג חוסמי בטה (לדוגמא לופרסור, או דרלין) .  גם אם נוטלים תרופה מסוג זה, ייתכן וצריך תוספת כדי להגיע לקצב לב הנדרש. הנבדק מוזמן כשעתיים לפני ביצוע הבדיקה בפועל בכדי לעבור בדיקה ע"י קרדיולוג ומתן חוסמי בטה לפי הצורך. יש גם אפשרות לקבל את התרופה מרופא המטפל או מקרדיולוג. בד"כ נותנים לופרסור 100 מ"ג כשעתיים לפני הבדיקה, תלוי בקצב הלב ומצב כיווץ שריר הלב.
אסור לקבל חוסמי בטה אם יש לך אסתמה פעילה מטופלת במשאף, לחץ דם פחות מ 100 סיסטולי, היצרות אאורטלית קשה או חסם הולכה מתקדם בלב.  יתכן ותקבל גם 2 שאיפות של ניטרוגליצרין לפני הבדיקה כדי להרחיב את כלי הדם בלב. לעיתים זה עלול לגרום לכאב ראש בהמשך.

 

בנוסף להאטת הדופק חשוב להקפיד על הדברים הבאים לפני הבדיקה:
יש לבוא עם תשובה של בדיקת תיפקודי כליה עדכנית ומכתב הפניה מרופא.
לשתות הרבה נוזלים בערב לפני ובבוקר הבדיקה.
להיות בצום כשעתיים לפני הבדיקה.
לקחת את כל שאר התרופות כרגיל.
 רצוי לבוא עם ליווי.

בזמן הבדיקה חשוב מאד להחזיק נשימה כשתתבקש למשך כ 10-15 שניות ולא לזוז כלל באותו זמן. בתום הבדיקה יתכן שתתבקש להשאר להשגחה עד חצי שעה.

עליך להודיע לצוות אם ידוע לך אחד מהמצבים הבאים:
אלרגיה ליוד, לניטרטים, או לחוסמי בטה.
הפרעה בתיפקוד הכליות.           
הפרעת קצב כגון פרפור עליות או חסם הולכה בלב.
אי-ספיקת לב.
היצרות במסתם האאורטלי.       

 
הבדיקה מתבצעת על מכשיר CT חדיש, מהמתקדמים בעולם של חברת סימנס. הסורק הוא המהיר ביותר בעולם, ומאפשר לקבל צילום מדויק של הלב גם בקצבי לב גבוהים יחסית. כמו כן, הסורק מאפשר להוריד את רמת הקרינה בצורה משמעותית ביחס למכשירים מיושנים יותר.

תוצאות הבדיקה מאפשרות להחליט האם יש צורך לבצע צינתור לב והאם צריך טיפול מיוחד לטרשת עורקים.
 

שילוב בין CT ומיפוי לב

bottom of page